PĂĄginas

14 DE DESEMBRE 🅜 INAUGURADA A ARBÚCIES LA “NÀIADA DEL MONTSENY”, TERCER MONUMENT DE "LLENGUA, NATURA I PÀTRIA"

Jordina Boix, directora de la FundaciĂł Verdaguer (esquerra), destacava que "com feren VĂ­ctor Balaguer, Rossinyol o el mateix Jacint Verdaguer, amb aquest art urbĂ  l'autora pretĂ©n deixar al territori una cĂ rrega artĂ­stica i histĂČrica per fixar-la en l’imaginari col·lectiu"

 

AVUI DISSABTE 14 DE DESEMBRE hem inaugurat als Jardins de La Farga, davant l’estanyol que forma part del seu missatge, el monument “NĂ iada del Montseny”, el tercer de la sĂšrie “Llengua, Natura i PĂ tria” que vaig iniciar enguany connectant indrets de Catalunya amb l’obra de Jacint Verdaguer. L’objectiu, plantar recordatoris a l’espai pĂșblic de la preciosa llengua i l’entorn natural que tenim, de la cura que mereixen, i del concepte de pĂ tria que conformen sense mĂ©s fronteres ni colors que els de la terra.

L’acte ha estat introduĂŻt per l’alcalde de la vila, Pere Garriga, i ha comptat amb les paraules expertes de la directora de la FundaciĂł Verdaguer, Jordina Boix, que ha destacat la importĂ ncia del Montseny, “muntanya frontissa” per al poeta, el mĂ xim exponent de la Renaixença catalana. En paraules seves, “ArbĂșcies Ă©s lloc de patrimoni literari com testimonien VĂ­ctor Balaguer, Rossinyol i la mitologia romĂ ntica entorn de l’aigua que Verdaguer segur coneixia. Tots ells, amb la seva literatura, sabien molt bĂ© el que feien, que no era nomĂ©s un exercici estĂštic d’una bellesa inconfusible, sinĂł deixar al territori una cĂ rrega artĂ­stica i histĂČrica per fixar-la en l’imaginari col·lectiu. AixĂČ Ă©s tambĂ© el que fa Duaita Prats i el seu art urbĂ  amb aquesta sĂšrie, que esperem tindrĂ  continuĂŻtat amb la propera obra que es situarĂ  al poble natal del poeta, Folgueroles”. No em podia sentir mĂ©s ben interpretada.

DesprĂ©s de la intervenciĂł del prohom local Manel Serras, he pogut explicar la simbologia de la peça, un conjunt escultĂČric de travertĂ­, basalt, bronze i alumini presidit per la figura d’una dona d’aigua – allĂ  dites “paitides”- , dins una roda simbĂČlica. En ella s’hi poden veure els signes dels 5 elements, i astres principals com el sol, la lluna, la Terra, Mars i Venus, a mĂ©s d’un arboç i una petxina. Precisament relacionat amb el darrer planeta, Prats ha triat com a text el poema recollit al volum Aires del Montseny (1901), “L’estel de l’alba”, on mossĂšn Cinto descriu Venus al cel amb el seu lirisme inconfusible. Feminitat celestial que connecto amb les nombroses llegendes de dones d’aigua que el floclor popular ha atresorat, i amb ArbĂșcies, ja que “nĂ iada”, sinĂČnim de “fada”, Ă©s tambĂ© la denominaciĂł del mol·lusc fluvial protegit que habita al fons de l’estanyol de la Farga, davant del qual regna ja aquesta “Paitida deessa de la MemĂČria de l’Aigua”.

 “NĂ iada del Montseny” tanca els monuments que haurĂ© plantat el 2024, desprĂ©s de “La Xicota del Drac” (Banyoles) i “Aloja Guardiana de la Porta del Pirineu” (CampdevĂ nol). Abans d'aixĂČ, les obres que havia realitzat per a espais pĂșblics eren quatre: "7 monjos" al Santuari del Mont, "Roses Blanques per a Companys" a BesalĂș, "Llibertat" a Olot, i "Agnus Dei" a Figueres.