"LES DONES IMAGINÀRIES" ARRIBEN EL 19 DE MAIG a la sala gran del Museu de la Meditarrània, per quedar-s'hi durant tot l'estiu. Es tracta d'una mostra artística i
descriptiva realitzada per l’escultora i periodista Duaita Prats, que
fusiona la natura i l’essència femenina, utilitzant com a referència aquests
éssers llegendaris i fugissers. A l'Espai Ter s'hi podrà veure, doncs, escultura, fotografia, literatura i video-art en una sola proposta.
Natura i dona
Duaita Prats (Tau) ha preparat aquesta particular exposició que s'estrenà al Museu Darder ara fa dos anys, al voltant de les aloges, en les qui alguns creuen veure les hereves de la devoció a la figura femenina i la veneració per la força de l’aigua del Neolític. En clau escultòrica ho ha fet pensant en la seva feminitat, en el caràcter misteriós i, molt especialment, en l’estret lligam amb l’entorn natural on viuen, creant formes sinuoses tant impregnades del que les envolta que sovint es transfiguren: la Dona Òliva, la Dona serp, la Xicota del drac de Banyoles, la Dona flor... Un surrealisme naturalista present també en els materials utilitzats, combinats en cadascuna de les peces d’una manera personal.
A més, en fotografia, ha buscat retratar el misteri de les etèries dames en diverses imatges al·legòriques al seu món encantat, mentre en clau etnogràfica ha realitzat una extensa recerca per reunir contes i llegendes que presenta en panells descriptius. En la introducció, l’artista reflexiona com el darrer segle, malgrat les goges semblaven anar quedant en l’oblit, el seu arrelament havia estat tant fort que han sobreviscut tot i que amb molta discreció. “I fins l’actualitat quan, per motius que desconec, l’internés al voltant d’aquestes presències està experimentant un retorn de mil maneres diferents”, explica.
Tres exposicions en una
Així és "Les dones
imaginàries”, un reflex de les vies
d’expressió de Duaita
Prats, artista i periodista que treballa a cavall entre Barcelona,
Besalú i Olot, on ha exposat en diverses galeries. Entre les seves obres es
troben el monument commemoratiu del 7è centenari del Santuari de la Mare de Déu
del Mont, “7 monjos”, o l’escultura que premia al “Jugador 10” del Trofeig
Compte de Godó, a més de diversos projectes
públics en preparació que esperen veure la llum.
ACTIVITATS AL VOLTANT DE L’EXPOSICIÓ
El dia 15 de cada mes, a les 18h: Visita guiada amb
l’autora.
Dia 27 de juny: Col·loqui: “La força de les llegendes i la comunicació oral”, amb el folklorista Àngel Vergés i l’escritora Núria Esponellà. Moderat per Duaita Prats.