Páginas

DESEMBRE 2018 🅕🅛 EXPOSICIÓ "DESCONSTRUINT LA MODEL" AL MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA


UN TREBALL FOTOGRÀFIC DE DUAITA PRATS, INTIMISTA, REFLEXIU I DIFERENT, sobre el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona. Un document gràfic irrepetible.

Una proposta intimista i reflexiva sobre el tancament penitenciari, una visió diferent i única a través de la mirada de Duaita Prats, una experiència transformadora viscuda en un lloc tan emblemàtic com és la presó Model, és el que es podrà veure a la sala gran del Museu d'Història de Catalunya de desembre 2018 a febrer de 2019. El centenar de fotografies que la conformen constitueixen un corpus singular, donat que el seu tancament com a penitenciaria i la posterior obertura de portes a la ciutadania, n’han canviat usos i estètica. Per tant, moltes de les imatges són ja documents irrepetibles.

Desconstruint La Model mostra els escenaris que durant un segle van albergar les vides i la feina de molts milers de persones. En les tres visites que l’artista hi realitzà el 2017, copsà un espai, al seu entendre bellíssim, que contenia una intensa barreja de drama i d’esperança, d’història i de misteri, d’art i de sentiments. També relaciona els espais amb els interns i els funcionaris que els van habitar, mostrant-ne les seves empremtes, i posa en relleu el final d’un sistema constructiu cap a un plantejament arquitectònic amb un nou enfocament. 


El conjunt apropa l’espectador a un món que segurament li és desconegut, i als pensaments, sentiments i quotidianitat en una presó plantejada el segle XIX, que va funcionar sense grans canvis estructurals fins al segle XXI. Un relat sobre el continent i el contingut d’aquest lloc tan particular que durant tant de temps va bategar al cor de la ciutat, de la tasca a la qual va servir, i de fins a quin punt és relatiu tot plegat, al qual es sumen diversos elements provinents del fons del mateix Museu nacional.

"Interpel.la al visitant captant aspectes humans de l'àmbit penitenciari que mai es mostren al públic. Acosta a uns habitants d'un entorn que en general es desconeix, i ajuda a sensibilitzar envers aquests temes"
Amand Calderó, Director General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya.

"Reflecteix molt bé els sentiments tan a flor de pell que bategaven dins La Model". 
Josep Font, darrer Director de la presó "Model".


Entre els diversos mitjans que se n'han fet ressó, hi ha l'extens reportatge dedicat per El Nacional: