Páginas

30 DE NOVEMBRE DE 2021 🅕 INAUGURADA L'EXPOSICIÓ "DESCONSTRUINT LA MODEL" A LA CASA GRAN DELS ADVOCATS


UN PRIVILEGI PODER-ME EXPLICAR en imatges i paraules a la Casa Gran dels advocats, l'ICAB, i que m'hagin permés per primera vegada en la seva història intervenir artísticament la Biblioteca, una de les més importants del món en l'àmbit jurídic (350.000 volums, més de 90.000 anteriors al segle XX, 11 km de prestatgeries), amb l’objectiu d’interpel·lar els qui l’observen. Aquesta particularitat cobra dimensió si tenim en compte que es tracta del recull fotogràfic “Desconstruint la Model”, i que els destinataris principals als quals va adreçat, són els advocats.

La proposta consta de prop d’un centenar de fotografies del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, repartides entre el vestíbul i el magnífic espai de lectura, en la balustrada del primer pis del qual he situat un seguit d’imatges i missatges buscant un reflex del panòptic que tant el caracteritza. Però aquí, el joc funciona a la inversa: ara són els interns qui s’adrecen a la justícia i l’observen. El material reunit en les vitrines interiors, una d’elles dedicada a Salvador Puig Antich amb documents de l’època, completa la intervenció d’aquesta zona.

Abans, a l’avantsala s’haurà trobat el contingut fotogràfic amb els panells dedicats a l’arquitectura i a la vida quotidiana de la Model, més l’àmbit “El temps aturat”, amb inscripcions que els interns hi van anar deixant els darrers anys als murs de les cel·les. Tot, com sempre, acompanyat de textos. També s’hi pot veure el curtmetratge “L’atzar”, amb seqüències que vaig gravar com a imatges espaial de referència, que ajuda l’espectador a posar-lo en context.

“Desconstruint la Model” conté captures fotogràfiques irrepetibles i es va estrenar fa tres anys al Museu d’Història de Catalunya. Des de llavors, ha recorregut diverses seus. La que ara el rep al Palauet Casades és sens dubte una de les més significatives, per la singularitat del lloc i perquè tanca el cercle d’un treball començat en un costat de les reixes, aconseguint portar-lo als ulls i a la reflexió dels professionals que actuen des de l’altre costat.

Teniu 4 mesos per anar-hi. L’entrada és gratuïta.