Páginas

JULIOL 2023 🅕 "DESCONSTRUINT LA MODEL" A L'ESGLÉSIA VELLA DE CASTELLFOLLIT

VIDEO DE L'EXPOSICIÓ





LA PRESÓ MODEL, A L’ESGLÉSIA VELLA DE CASTELLFOLLIT

Per primera vegada porto a Girona imatges irrepetibles del penal barceloní, en una singular adaptació de la seva exposició “Desconstruint la Model”.

L’any 2018, el següent al final de la Presó Model de Barcelona com a centre penitenciari, el Museu d’Història de Catalunya exposava a la sala gran del Palau del Mar l’extensa col·lecció fotogràfica i documental nomenada "Desconstruint La Model", un recull de cent vint imatges acompanyades de textos que relataven aspectes de la vida carcerària. Algunes són ja irrepetibles i han adquirit un gran valor documental perquè les havia capturat quan el penal encara servia com a tal, el febrer de 2017; d’altres plantegen una visió diferent, íntima, sobre la seva arquitectura i usos.

Després d’això, el projecte ha itinerat en diversos espais, però sempre a la Ciutat Comtal. També, recentment n’he editat un llibre de gran format, “La Model 2017”. I ara és per primera vegada que una adaptació es veurà a la demarcació de Girona, en concret a l’Església Vella de Castellfollit. La solidesa dels seus murs hostatjaran una quarantena d’imatges, amb textos i dades històriques, que aporten riquesa i context al voltant d’un edifici tan icònic que durant 113 anys va contenir una barreja de drama, misteri i esperança de milers d’interns que van estar-hi tancats darrere dels barrots

Un dels principals objectius, és apropar a l’espectador imatges d’un món que segurament li és desconegut i on s’han escrit tantes pàgines personals i de país. Algunes fotografies van ser fetes quan La Model encara era plena i complia la funció per la qual fou creada. En d’altres ningú ja no ocupava físicament les cel·les, però hi vaig poder tornar en solitud només quatre dies més tard de la clausura i les seves petjades eren tan vives -com les olors o els sons que han marcat el meu record, i sobretot els escrits a les parets de les cel·les-, que s’han convertit en una part molt important del projecte.

“Desconstruint La Model” serà a Castellfollit de la Roca del 8 al 30 de juliol, cada dia de 10 a 14h i de 16 a 20h (excepte dimarts), amb entrada lliure. Diumenge 9 a les 18h, oferiré una visita guiada sobre les imatges i el corpus del treball.

Amb el suport de l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca.


Notícia publicada al diari El Punt Avui:

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2315824-duaita-prats-du-la-model-a-l-esglesia-vella-de-castellfollit.html