EL MONUMENT DEL MIL·LENARI “AGNUS DEI, EL MEU NOM ÉS SALVADOR”, que commemora aquesta gran efemèride del temple de Sant Pere de Figueres, ha estat presentat just abans que s’acabi l’any motiu de la celebració. L’obra la signa l’artista Duaita Prats, que l’ha concebut com un símbol de modernitat d’una esglèsia que sap connectar el passat amb un present molt canviant.
L’escultura, consistent en una gran base de pedra amb diverses intervencions i un símbol representatiu que la culmina, reuneix diferents materials i lectures. Amb el surrealisme que caracteritza els seus treballs, Prats expressa els enigmes del cicle continu de la vida, la mort, i de nou la vida, que en aquest cas es manifesta triomfant en l’escena del Naixement a través de la llavor física i espiritual que és Jesús i el seu missatge. El sacrifici renovador, l’Agnus Dei, sorgeix la paridòlia (efecte òptic) de l’anyell que genera la posició de les figures dins la cova.
Referència
a Dalí
Una de les cares de la peanya de pedra treballada recordant l’apòstol guarda també una referència a Salvador Dalí, a qui l’unia una relació més que emocional amb Sant Pere de Figueres, on es celebraren dues cerimònies tan significatives en la seva vida com el baptisme i el funeral. Detall aquest, el del vincle de Dalí amb l’església figuerenca, que no tothom coneix i que queda així explicat en un entorn dalinià en el qual ambdós es retroalimenten.
Servir de clau de volta que obre les ments de les
persones, aprofundint en els seus coneixements o adquirint-ne de nous, és una
qualitat de l’art i un dels objectius constants de Duaita Prats. Aquesta escultura sorgida de la intuïció i de la inspiració
que és la figura de Jesús i el misteri de la transcendència, que commemora mil
anys d’història i de les persones que l’han escrit, té la voluntat de fer-nos
reflexionar sobre preguntes les respostes a les quals es poden trobar en les seves
paraules, i també en el nostre interior, si les sabem buscar.